Jordi Bernat guanya el XXII Premi Enginy Miquel Aixalà
21/11/2024Jordi Bernat Cristofol, graduat en Enginyeria de Mecànica per l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (EPS-UdL), és el guanyador de la vint-i-dosena edició del Premi Enginy Miquel Aixalà. Bernat s’endú el guardó pel seu treball de fi de Grau "Redisseny i construcció del sistema d’accionament hidràulic de la direcció i la suspensió adaptativa per a un vehicle tot terreny a petita escala.”, un projecte amb què l’autora voldria “contribuir a reduir l’ús excessiu de productes químics i promoure pràctiques agrícoles més respectuoses amb el medi ambient”. El guanyador s’endú 500 euros, la col·legiació gratuïta a Enginyers Lleida durant un any i quota reduïda el segon i tercer any, a més d’altres avantatges.
El premi s’ha lliurat aquest vespre a l’Edifici Polivalent del Campus de Cappont de la UdL amb l’assistència del degà d’Enginyers Lleida, Antonio Campo, i la directora de l’EPS-UdL, Magda Valls.
Campo va recordar que el Premi Enginy porta el nom del nostre primer degà, Miquel Aixalà, qui va implantar al 1997 els estudis d'Enginyeria Tècnica Industrial en Lleida amb el rector Jaume Porta.
El projecte guanyador del Premi Enginy 2024, dirigit per Marti Comelles, posa el focus en la preocupació de l’ús de productes fitosanitaris en l’agricultura, una pràctica que presenta riscos per la salut i el medi ambient. Partint d’aquesta premissa, Bernat ha realitzat un treball on s’aconsegueix el disseny i la implementació d’un sistema d’accionament hidràulic, a base de 6 cilindres actuadors, tant per a la direcció com per a la suspensió d’un prototip d’un vehicle forestal a petita escala. Aquest vehicle ha estat redissenyat i adaptat, respecte de l’original del que es parteix, per tal de materialitzar-lo correctament a través de la tècnica de impressió 3D amb materials plàstics, juntament amb assegurar un correcte funcionament dels sistemes hidràulics esmentats. El sistema d’accionament hidràulic s’accionarà a través d’una comandament remot. El vehicle obtingut finalment té la capacitat d’elevar-se i de descendir de forma independent per als 4 actuadors que composen la suspensió i de girar gràcies als altres 2 actuadors.
Roger Bernet Pico i Josep Miret Tomas, segon i tercer premi
El segon premi d’aquesta edició de l’Enginy ha estat per Roger Bernet Pico i el tercer, per Josep Miret Tomàs. Els guardons estan dotats de 300 euros i 200 euros, respectivament, a més de la col·legiació gratuïta a Enginyers Lleida durant un any i quota reduïda el segon i tercer any, a banda d’altres avantatges.
Bernet, graduat en Enginyeria Elèctirca, ha fet un treball amb el títol "Programació i validació d’un sistema de control per a maquinària agrícola remolcada”. El projecte, dirigit per Marcel Tresanchez, presenta la creació de dos equips per a poder controlar maquinària agrícola remolcada, principalment cisternes. Es tracta de realitzar el programa, verificar el disseny del hardware i de la programació realitzada per a tots dos equips i testejar el correcte funcionament, tant al laboratori com en l’entorn real de funcionament.
El tercer premi ha recaigut en el treball “Fibra de Carboni i Trail. Anàlisi de l’eficiència mecànica de les plaques de fibra de carboni en el calçat de Trail Running” presentat pel graduat d’Enginyeria Mecànica, Josep Miret, i dirigit per Cristian Solé. Miret explica la utilització de la tecnologia de placa de fibra de carboni en el calçat de trail running es troba en un estat molt inicial que planteja dubtes sobre els seus avantatges reals en termes d’eficiència mecànica de la petjada. Es tracta d’incerteses subjectes a la naturalesa del moviment de córrer per muntanya: diferents pendents, petjada irregulars i aplicació de forces de magnitud i punt d’aplicació variable al llarg del temps.
XXII Premi Enginy Miquel Aixalà
Aquest guardó, impulsat per Enginyers Lleida i l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (EPS-UdL) des de fa vint-i-dos anys, distingeix tres Treballs de Final de Grau (TFG) de les enginyeries Mecànica, Electrònica Industrial i Automàtica, i Energia i la Sostenibilitat de l'EPS-UdL de l'any acadèmic en curs. Enguany s'han presentat vint-i-quatre TFG: tretze d’Enginyeria Mecànica, set d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i cinc d’Enginyeria de l’Energia i la Sostenibilitat. Els projectes presentats han estat de gran variabilitat, des de dissenys mecànics, fins a estudis i propostes de millora en fluids, eficiència energètica, producció energètica, etc.
En aquesta edició el jurat ha estat constituït per Antonio Campo, degà d’Enginyers Lleida; Josep Pulido, secretari de l’entitat; Eduard Gregorio, coordinador del Grau d'Enginyeria de l'Energia i la Sostebilitat de la Universitat de Lleida (EPS-UdL); Daniel Chemisana, coordinador de Grau d’Enginyeria Mecànica de la UdL; Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida i Anna Carvajal, Enginyera Industrial al departament d'Urbanisme de l'Ajuntament de Lleida.