Enginyers Lleida aporta la seva visió tècnica i territorial a la jornada “L’energia: on, com, quan i quanta?” del programa Lleida 2050
20/06/2025L’esdeveniment va reunir una àmplia representació de professionals dels àmbits acadèmic, institucional i empresarial per abordar els grans reptes energètics del territori. La jornada va posar el focus en la necessitat d’un nou model energètic més eficient, sostenible i arrelat al territori. Un dels moments més rellevants va ser el debat sobre l’apagada massiva del passat 28 d’abril, que va deixar sense subministrament més de 56.000 usuaris a Lleida i comarques durant diverses hores i que va reobrir el debat sobre la resiliència de les infraestructures energètiques i la seva governança.
En aquest context, Enginyers Lleida, mitjançant la participació d’Enric Betran, com a representant del col·legi i coordinador de l’Oficina de Transició Energètica Col·legial (OTEC). Betran va intervenir com a ponent a la taula rodona “Llum després de la foscor”, precisament centrada a analitzar les causes, conseqüències i lliçons de la recent apagada elèctrica. En la seva intervenció, va defensar la necessitat de reforçar la planificació energètica basada en criteris tècnics i va reclamar una major implicació dels col·legis professionals i del món de l’enginyeria en els processos de presa de decisions. També va subratllar la importància de dimensionar correctament les infraestructures, de descentralitzar el model i d’avançar cap a una transició energètica equilibrada, participada i pensada des del territori.
La jornada es va iniciar amb la benvinguda institucional de Paco Boya, Secretari General per al Repte Demogràfic del Ministeri per a la Transició Ecològica, i es va tancar amb la intervenció de Marta Morera, Directora General d’Energia de la Generalitat de Catalunya. Entre els ponents també hi havia Ramón Tremosa, Santi Martínez, Lluïsa F. Cabeza, Andreu Puig, Narciso Pastor i Jaume Morron, que van abordar els reptes energètics des de perspectives complementàries.
Lleida 2050 és un projecte de reflexió estratègica a llarg termini que preveu vuit jornades entre 2024 i 2026. L’objectiu final és elaborar un Llibre Blanc amb propostes concretes per orientar el futur de les comarques de Ponent i l’Alt Pirineu en àmbits com l’energia, el despoblament, la innovació o la cohesió territorial.
Des d’Enginyers Lleida valorem molt positivament aquesta participació, que referma el compromís del col·legi amb la transició energètica justa, planificada i participada. Continuarem impulsant i participant en espais de debat i proposta per aportar solucions des del rigor tècnic, la proximitat al territori i el diàleg amb tots els agents implicats.
